Hva er en IP-grad og hvorfor er den viktig?

Et produkts IP-grad er viktig å vurdere når det skal avgjøres om det er egnet for bruk i visse miljøer. Klassifiseringene gir informasjon om produktets motstand mot berøring og fremmedlegemer, samt dets evne til å beskytte mot inntrenging av vann med skadelig virkning. Produkter med høyere IP-grad er vanligvis dyrere enn produkter med lavere rangering. Imidlertid kan kostnaden for et produkt med en høyere vurdering være verdt det hvis miljøet det skal brukes i garanterer ekstra beskyttelse. Når du velger et produkt med IP-grad, er det viktig å ta hensyn til de spesifikke behovene til applikasjonen. Produkter med høyere klassifisering er kanskje ikke nødvendig dersom miljøet ikke utgjør en risiko for skade eller forurensning. Omvendt kan det hende at produkter med lavere karakterer ikke er egnet hvis miljøet er spesielt fiendtlig. Generelt er det tilrådelig å være forsiktig når du velger et produkt med IP-grad.

Hvilken IP-grad må lampen min ha for å være vanntett?

IP-grad tabellen består av to sifre, hvorav det første angir beskyttelsesnivået mot faste gjenstander og det andre angir beskyttelsesnivået mot vann. Jo høyere tall, jo høyere beskyttelsesnivå. Et produkt med IP-grad på 54 vil f.eks. være mer motstandsdyktig mot både faste gjenstander og vann enn et produkt med en IP-grad på 50. IP44 gir kun beskyttelse mot vannsprut, så den er ikke vanntett. En lampe er kun vanntett hvis den er beskyttet av midlertidig eller permanent nedsenking. Dette gjelder kun IP67 og IP68. Sprutsikre lamper med IP44-klassifisering er beskyttet mot regn. De er imidlertid ikke motstandsdyktige mot kraftig regn, som er definert som vannstråler. For å oppnå denne typen beskyttelse, bruk en lampe med IP65-klassifisering.

Hvilken IP-grad må lampen min ha for å kunne brukes på badet?

Når du velger riktig lys til hjemmet ditt, bør du være oppmerksom på den såkalte IP-graden. Den indikerer hvor beskyttet lampen er mot støv og fuktighet. Det er for eksempel forskjell på hva en lampe må tåle om du skal bruke den i stua sammenlignet med om du skal bruke den på badet. På badet er det mer sannsynlig at lampen utsettes for vann enn om du må bruke den i stuen. Derfor er det også essensielt at lampen på badet tåler mer vann, mens den i stuen kanskje må tåle mer støv. I tørre rom, f.eks. stue, forventes ingen spesiell grad av fuktighet. Lamper med IP20-klassifisering kan derfor brukes her. Mens du er på badet og ute må du bruke lamper som har økt IP-beskyttelse. Skal du derfor finne en lampe til badet, må du finne en som har en IP-grad på minimum IP44, IP65 eller IP67.

Det er derfor flere ting du bør vurdere når du skal velge lampe – og spesielt om den skal brukes på et sted hvor den kan bli utsatt for mye støv eller vann.